post

Hoe lekker wil je het hebben? Zelfgemaakte bacon van je eigen barbecue. Voor onder een eitje, bij de pannekoeken of in de pasta carbonara. Wat kun je eigenlijk niet met bacon. Een is dat moeilijk te maken? nou nee. Het kost alleen tijd, veel tijd…

Bacon

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 37 min
Porties 1500 gram

Ingrediënten
  

  • 1,5 kilo Buikspek met zwoerd
  • 50 gram Colorosozout
  • 22,5 gram Suiker

Verdere benodigdheden

  • Rookhout naar smaak
  • Kernthermometer

Instructies
 

  • Meng het zout en de suiker en wrijf het buikspek hier goed mee in.
  • Doe het buikspek in een ziploc zak of vacumeer het. Bewaar het spek 7 dagen in de koelkast. Draai het spek dagelijks om, zodat het buikspek rondom goed gepekeld wordt. Het vlees zal ietd donkerder gaan kleuren en vocht verliezen en na een week ook steviger aanvoelen.
  • Na een week het spek goed afspoelen en droogdeppen. Hierna het spek een dag onafgedekt op een rooster in de koelkast laten drogen. Door het drogen zal de rook straks beter opgenomen worden in het vlees.
  • Bereid de barbecue voor op indirect grillen en breng hem op een temperatuur van ongeveer 100 C. Gebruik bij voorkeur (kokos-)briketten om de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk te houden. Gebruik een milde houtsoort voor de roken (appel, kers, beuk)
  • Leg de bacon op het rooster van de barbecue, weg van de directe hitte van de briketten en steek de naald van de thermometer in het dikste gedeelte van het spek.
  • Laat de bacon rustig roken tot een kerntemperatuur van 65 C is bereikt. Dit kan, afhankelijk van het gewicht van het vlees 2 uur of langer duren.

Notities

Alle eer voor dit recept gaat uit naar Noskos, die het eerder op zijn site bbq-nl.com plaatste. Het originele recept vind je hier: http://www.bbq-nl.com/2009/05/bacon-deel-1.html
 

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.