post

Blue Corn Tortilla’s vormen een leuke afwisseling als bijgerecht en zijn niet moeilijk te maken. De smaak is nootachtiger dan van normale maistortilla’s en al helemaal niet te vergelijken met de tarwetortilla’s uit de supermarkt. Lekker met een goede salsa, maar ook met kaas of hummus. met hun grijsblauwe kleur zullen ze zeker opvallen op tafel.

Blauwe maïs is een soort die met name door de Hopi indianen veel gebruikt werd en wordt en ook in delen van Mexico tot de dagelijkse kost behoort. Er is dus niets kunstmatigs aan die blauwe kleur!

Blue Corn Tortilla

Blue Corn Tortilla

Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Porties 15 tortilla's

Ingrediënten
  

 • 500 gr Blue Corn Masa (tortillameel) verkrijgbaar in sommige toko's en online Mexicaanse winkels
 • 500 ml Water kokend, hoeveelheid is bij benadering
 • 1 tl Zout
 • 2 keukenplankjes van ca 15 cm breed
 • 2 ziploc bags voor om de plankjes

Instructies
 

 • Doe de Masa en het zout in een ruime kom en voeg driekwart van het water toe.
 • Kneed het deeg en voeg naar behoefte extra water toe. Het deeg is goed als dit een gladde, ronde bal vormt met de consistentie van stopverf, die niet meer aan je handen of aan de kom plakt. Blijft het deeg plakken: voeg nog wat Masa toe. Blijft het deeg brokkelig en droog, voeg meer water toe.
 • Als het deeg de gewenste consistentie heeft, laat je het een half uur rusten. Dek de kom af met een vochtige theedoek of huishoudfolie om te voorkomen dat het deeg uitdroogt. In principe kun je het deeg direct gebruiken, maar door het een half uurtje te laten staan geef je de Masa de gelegenheid om het water beter op te nemen, waardoor de tortilla's wat zachter blijven.
 • maak van het deeg balletjes ter grootte van een pingpongbal
 • In de Mexicaanse keuken wordt vaak gebruik gemaakt van een Tortillapers om de tortilla's te vormen. Met twee keukenplankjes lukt het echter ook prima. Om te voorkomen dat de tortilla's aan de plankjes plakken, doe je elk plankje in een ziploc bag. Leg nu een deegballetje op één van de plankjes en druk met het andere plankje het deegballetje plat totdat je een tortilla hebt van ca 4 mm dik en een centimeter of 15 in diameter. zorg dat je het bovenste plankje recht naar beneden drukt om te zorgen dat de tortilla overal ongeveer even dik is.
 • Bak de tortilla's vervolgens in een hete koekenpan of op een hete grillplaat. keer ze elke 30 seconden om totdat het oppervlak van de tortilla niet meer vochtig aanvoelt, lichter van kleur is geworden en bruine vlekje begint te vertonen. De tortilla's mogen absoluut niet zwart worden, dan staat het vuur te hoog. Bij gebruik van een koekenpan met anti-aanbaklaag kunnen de baktijden iets langer zijn. Zoals altijd in de keuken is het een kwestie van uitproberen en opletten om het voor jou ideale resultaat te behalen!