post

Koud roken kun je op vele manieren. Je kunt gaan knutselen met eierdoosjes met rookmot of briketten en rookmot, maar dat is toch een beetje gedoe. Één van de makkelijkste methodes om jezelf van een lange, constante rookontwikkeling in je barbecue of rookkast te verzekeren is de Cold Smoke Generator.

Een Cold Smoke Generator bestaat uit een gazen bak, met daarin opstaande gazen randjes in een spiraalvorm. Afhankelijk van hoe lang je wil roken, vul je deze spiraal gedeeltelijk of helemaal met rookmot van de houtsoort die je voorkeur heeft.

Aan het begin van de spiraal loopt de bodem schuin op. Hierdoor is er ruimte om onder de rookmot een waxinelichtje te plaatsen en zo het smeulen van de rookmot op gang te brengen. Wil je geen wasdampen in je barbeque, dan kun je ook gebruik maken van een (crème brulée) gasbrander om het proces op gang te brengen.

Een volle Cold Smoke Generator smeult al gauw een uurtje of 10. Dit al een prima uitgangspunt is voor gerookt spek of een lekkere koudgerookte zalmzijde. Door het gaas is de komt er altijd voldoende lucht bij de rookmot zodat deze langzaam maar gestaag blijft branden. Als je zorgt dat de zuurstoftoevoer van je barbeque voldoende open staat heb je daar dus geen omkijken naar. Echt een aanrader!