post

Chimichurri, argentijnse steaksaus

Bij een mooi eerlijk stuk rundvlees van de barbecue, hoort een simpele, eerlijke saus. Chimichurri is dan eigenlijk altijd wel een goede aanrader. Je kunt Chimichurri in heel veel varianten maken, maar hieronder geef ik je een simpel basisrecept. Dit recept is dus zeker niet exact. het lekkers is de chimichurri als je hem een dag vantevoren klaarmaakt.

Chimichurri
Chimichurri
Recept Afdrukken
Argentijse steaksaus met kruiden, knoflook en peper
Porties Prep Tijd
6 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
5 minuten 1 dag
Porties Prep Tijd
6 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
5 minuten 1 dag
Chimichurri
Chimichurri
Recept Afdrukken
Argentijse steaksaus met kruiden, knoflook en peper
Porties Prep Tijd
6 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
5 minuten 1 dag
Porties Prep Tijd
6 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
5 minuten 1 dag
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Fijgehakte Peterselie, Oregano, Knoflook en Peper in een schaal doen.
  2. Olijfolie toevoegen tot je een massa krijgt die soepel door te roeren is.
  3. Appelciderazijn of een andere lekkere azijn toevoegen naar smaak.
  4. Verder op smaak brengen met peper en zout.
Notities

Chimichurri smaakt kruidig, licht peperig en friszuur tegelijk. gebruik je smaakpapillen en bedenk dat een beetje toevoegen makkelijker gaat dan iets eruit proberen te halen...

Deel dit Recept
post

Pasta Carbonara (met je zelfgerookte bacon)

Hoe kom je van je voorraadje zelfgerookte bacon af. Nou heel simpel: In een goede Pasta Carbonara.

Één van mijn favoriete kookboeken, wat ik al sinds het begin van de jaren 90 heb is Marcella Hazan’s “Essentials of Classic Italian Cooking”. Een kloeke bijbel (zonder plaatjes!) met fantastische gerechten uit de italiaanse keuken. Dit juweeltje is tegenwoordig nog steeds verkrijgbaar!

Het recept dat ik daaruit inmiddels uit mijn hoofd ken is de heerlijke en o zo simpele Pasta Carbonara. Het recept van Marcella gebruikt pancetta, maar blijkt uitstekend te smaken met zelfgemaakte Bacon of, nog beter: je eigen Maple Cured Bacon. Daar had je nog een voorraadje van in de vriezer, toch?

 

Pasta Carbonara
Recept Afdrukken
Een snel, eenvoudig en heerlijk pastagerecht. En voor de duidelijkheid: in een echte Carbonara zit géén room! onderstaand recept is op kleine onderdelen aangepast: het originele recept is voor spaghetti, maar zelf geef ik de voorkeur aan fusili omdat daar de saus beter aan blijft hangen.
Porties Prep Tijd
6 Personen 15 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Porties Prep Tijd
6 Personen 15 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Pasta Carbonara
Recept Afdrukken
Een snel, eenvoudig en heerlijk pastagerecht. En voor de duidelijkheid: in een echte Carbonara zit géén room! onderstaand recept is op kleine onderdelen aangepast: het originele recept is voor spaghetti, maar zelf geef ik de voorkeur aan fusili omdat daar de saus beter aan blijft hangen.
Porties Prep Tijd
6 Personen 15 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Porties Prep Tijd
6 Personen 15 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: Personen
Instructies
  1. Breng een grote pan water aan de kook voor de pasta. Zout toevoegen hoef tniet per sé: door de kaas en de bacon ordt de saus waarschinlijk al zout genoeg. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en proef vervolgens of deze gaar genoeg is naar je smaak.
  2. Snij de pancetta/bacon in fijne reepjes. Kneus de knoflooktenen met je mes en verwijder de schillen Doe de olijfolie in een koekenpan en verhit deze op een middelhoog vuur
  3. Bak de knoflooktenen ca 2 minuten tot ze een mooie donkere goudbruine kleur hebben en haal ze daarna uit de pan. Voeg de Pancetta/baconreepjes toe en laat ze zachtjes uitbakken tot ze een beetje knapperig worden aan de randjes. Voeg dan de wijn toe en laat deze 2 minuten meekoken. Haal daarna de pan van het vuur.
  4. Klop in een grote schaal de eieren los met de kaas, peterselie en flink wat gemalen zwarte peper.
  5. Giet de pasta af en meng deze direct door het kaas/eimengsel. Mocht de pan met Pancetta/Bacon al wat langer uit staan: verhit deze nog even snel en mengdaarna de inhoud vervolgens ook door de pasta. Garneer met nog wat perterselie en kaas en serveer direct.
Deel dit Recept
post

Bacon Jam met Drambuie, Honing en Rozemarijn

Zoekend naar een bacon recept, zag ik in ineens “Bacon Jam” voorbijkomen. Alleen de naam maakte mij al nieuwsgierig. Nadere onderzoek wijst uit dat ik de Bacon Jam hype met een paar jaar gemist heb, maar dat geeft niet Op internet zijn vele recepten te vinden waaronder zelfs eentje van Martha Stewart. Zij maakt de Bacon Jam met bourbon en maple syrup, maar ik zat zelf aan een beetje meer Europees tintje te denken en paste het recept aan tot deze variant. Ik ben er blij mee!

Bacon Jam met Drambuie, Honing en Rozemarijn
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
0.5 kilo 30 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
0.5 kilo 30 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Bacon Jam met Drambuie, Honing en Rozemarijn
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
0.5 kilo 30 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Porties Prep Tijd
0.5 kilo 30 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Ingrediënten
Porties: kilo
Instructies
  1. Snijdt de plakjes spek in reepjes van een halve centimeter
  2. Meng de overige ingrediënten, behalve de rozemarijn, sjalotten en knoflook, alvast door elkaar en probeer de suiker zo veel mogelijk op te lossen.
  3. Bak de helft spek in een pan met dikke bodem langzaam uit op een niet te hoog vuur tot het net niet krokant is maar wel bruin.
  4. Haal het spek uit de pan en laat uitlekken op een bordje met een stuk keukenrol. Maak de pan schoon en bak ook de andere helft van het spek op dezelfde manier uit.
  5. Giet, als de tweede batch spek uit de pan is, het spekvet af zodat er ongeveer een eetlepel vet achterblijft.
  6. Fruit de sjalotten en knoflook een paar minuten zachtjes in het spekvet tot ze zacht zijn.
  7. Voeg het Drambuie/Kruidenmengsel en het takje rozemarijn toe en laat dit zachtjes een minuut of 5 zachtjes pruttelen.
  8. Voeg het spek toe en laat het geheel nog een minuut of 10 zachtjes inkoken tot je de vloeistof stroperig begint te worden.
  9. verwijder de rozemarijn en doe het mengsel in een keuken. Gebruik de pulse stand om het mengsel de gewenste structuur te geven.
  10. Laat de Bacon Jam minimaal een uur in de koelkast afkoelen in een luchtdicht bakje. De Jam moet zo een week of 3 vier houdbaar blijven.
Deel dit Recept