post

Chimichurri, argentijnse steaksaus

Bij een mooi eerlijk stuk rundvlees van de barbecue, hoort een simpele, eerlijke saus. Chimichurri is dan eigenlijk altijd wel een goede aanrader. Je kunt Chimichurri in heel veel varianten maken, maar hieronder geef ik je een simpel basisrecept. Dit recept is dus zeker niet exact. het lekkers is de chimichurri als je hem een dag vantevoren klaarmaakt.

Chimichurri
Chimichurri
Recept Afdrukken
Argentijse steaksaus met kruiden, knoflook en peper
Porties Prep Tijd
6 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
5 minuten 1 dag
Porties Prep Tijd
6 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
5 minuten 1 dag
Chimichurri
Chimichurri
Recept Afdrukken
Argentijse steaksaus met kruiden, knoflook en peper
Porties Prep Tijd
6 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
5 minuten 1 dag
Porties Prep Tijd
6 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
5 minuten 1 dag
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Fijgehakte Peterselie, Oregano, Knoflook en Peper in een schaal doen.
  2. Olijfolie toevoegen tot je een massa krijgt die soepel door te roeren is.
  3. Appelciderazijn of een andere lekkere azijn toevoegen naar smaak.
  4. Verder op smaak brengen met peper en zout.
Notities

Chimichurri smaakt kruidig, licht peperig en friszuur tegelijk. gebruik je smaakpapillen en bedenk dat een beetje toevoegen makkelijker gaat dan iets eruit proberen te halen...

Deel dit Recept
post

Pasta Carbonara (met je zelfgerookte bacon)

Hoe kom je van je voorraadje zelfgerookte bacon af. Nou heel simpel: In een goede Pasta Carbonara.

Één van mijn favoriete kookboeken, wat ik al sinds het begin van de jaren 90 heb is Marcella Hazan’s “Essentials of Classic Italian Cooking”. Een kloeke bijbel (zonder plaatjes!) met fantastische gerechten uit de italiaanse keuken. Dit juweeltje is tegenwoordig nog steeds verkrijgbaar!

Het recept dat ik daaruit inmiddels uit mijn hoofd ken is de heerlijke en o zo simpele Pasta Carbonara. Het recept van Marcella gebruikt pancetta, maar blijkt uitstekend te smaken met zelfgemaakte Bacon of, nog beter: je eigen Maple Cured Bacon. Daar had je nog een voorraadje van in de vriezer, toch?

 

Pasta Carbonara
Recept Afdrukken
Een snel, eenvoudig en heerlijk pastagerecht. En voor de duidelijkheid: in een echte Carbonara zit géén room! onderstaand recept is op kleine onderdelen aangepast: het originele recept is voor spaghetti, maar zelf geef ik de voorkeur aan fusili omdat daar de saus beter aan blijft hangen.
Porties Prep Tijd
6 Personen 15 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Porties Prep Tijd
6 Personen 15 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Pasta Carbonara
Recept Afdrukken
Een snel, eenvoudig en heerlijk pastagerecht. En voor de duidelijkheid: in een echte Carbonara zit géén room! onderstaand recept is op kleine onderdelen aangepast: het originele recept is voor spaghetti, maar zelf geef ik de voorkeur aan fusili omdat daar de saus beter aan blijft hangen.
Porties Prep Tijd
6 Personen 15 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Porties Prep Tijd
6 Personen 15 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
Porties: Personen
Instructies
  1. Breng een grote pan water aan de kook voor de pasta. Zout toevoegen hoef tniet per sé: door de kaas en de bacon ordt de saus waarschinlijk al zout genoeg. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en proef vervolgens of deze gaar genoeg is naar je smaak.
  2. Snij de pancetta/bacon in fijne reepjes. Kneus de knoflooktenen met je mes en verwijder de schillen Doe de olijfolie in een koekenpan en verhit deze op een middelhoog vuur
  3. Bak de knoflooktenen ca 2 minuten tot ze een mooie donkere goudbruine kleur hebben en haal ze daarna uit de pan. Voeg de Pancetta/baconreepjes toe en laat ze zachtjes uitbakken tot ze een beetje knapperig worden aan de randjes. Voeg dan de wijn toe en laat deze 2 minuten meekoken. Haal daarna de pan van het vuur.
  4. Klop in een grote schaal de eieren los met de kaas, peterselie en flink wat gemalen zwarte peper.
  5. Giet de pasta af en meng deze direct door het kaas/eimengsel. Mocht de pan met Pancetta/Bacon al wat langer uit staan: verhit deze nog even snel en mengdaarna de inhoud vervolgens ook door de pasta. Garneer met nog wat perterselie en kaas en serveer direct.
Deel dit Recept
post

Diamanthaas, simpel en snel

Een heerlijk mals stukje rundvlees, afkomstig tussen de schouderbladen van de koe. De Diamanthaas of Jodenhaas is minder bekend dan andere steaks, maar daardoor ook minder prijzig, maar zeker niet minder smakelijk.

zoals wel vaker met biefstuk, heeft de Diamanthaas niet veel meer nodig dan peper, zout en een beetje aandacht bij de bereiding.

Diamanthaas
Diamanthaas, simpel en snel
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 10 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 10 minuten
Diamanthaas
Diamanthaas, simpel en snel
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 10 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
15 minuten 10 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Maak je barbecue klaar voor indirect grillen met twee temeperatuurzones. De temepartuur van de barbecue mag goed heet zijn, boven de 200C.
  2. De Diamanthaasjes zijn over het algemeen al schoongemaakt. Spoel ze af met koud water en dep ze droog met keuekapapier. Loop de Diamanthaasjes nog even na op achtergebleven vliesjes en losse stukjes vlees en verwijder deze waar nodig
    Diamanthaas
  3. Bestrijk de Diamanthaasjes licht met Olijfolie en bestrooi ze licht met zout en peper. Je kunt hier uiteraard variëren met bijvoorbeeld chili olie en chipotlepoeder. Net wat je lekker vind. Zelf probeer ik de smaakmakers te gebruiken als ondersteuning voor de smaak van het vlees.
  4. Grill de Diamanthaasjes ca 2 minuten per zijde, direct boven de kolen zodat ze een mooi bruin korstje krijgen.
  5. Leg vervolgens de Diamanthaasjes weg van het vuur en sluit het deksel van de barbecue. Laat ze nu garden tot ze een kerntemperatuur van 55C bereiken.
  6. Als de kerntemperatuur bereikt is, haal je de Diamanthaasjesvan de barbecue en verpak je ze in aluminiumfolie. Laat ze 10 minuten rusten zodat de vleessappen de gelegenheid krijgen om zich in het vlees te verdelen.
  7. Snijdt de Diamanthaasjes in dunne plakjes, schuin op de draad. De draad loopt over de lengte van het haasje. Door schuin op de draad te snijden krijg je wat langere plakjes, perfect voor bijvoorbeeld een steak sandwich.
    Diamanthaas
Deel dit Recept
post

Mole Beercan Chicken

gk0082

NK Beercan Chicken!

 

Mole Beercan Chicken

Mole Beercan Chicken

Gisteren was het weer tijd voor de Jaarlijkse NK Beercan Chicken. Na twee edities tijdens het Taste Festival in het Amsterdamse Amstelpark, mochten we dit jaar aan de slag tijdens het Butcher’s Heaven evenement in de Centrale Markthal in Amsterdam. Deze Mole Beercan Chicken bleek de willende inzending!

Beercan Chicken blijft een merkwaardig fenomeen in de BBQ wereld. Door de kip op een bierblikje te zetten blijft deze mooi in vorm en kan de warmte over goed rond de kip komen. Het bier (of ander vocht in het bierblikje voegt echter niets of nauwelijks iets toe aan de bereiding. Niet bij de garing, en ook niet qua smaak. Die smaak moet echt van de kip zelf en het kruiden of marineren komen.
Omdat je bij een wedstrijd toch iets bijzonders aan de jury wil voorzetten ben ik wat gaan experimenteren met het idee van een Mole Marinade. Moles komen met name uit de Mexicaanse keuken er zijn heel veel varianten. Vaak als saus die achteraf bij de gegrilde kip geserveerd wordt en het leek me wel leuk om deze om te vormen naar een marinade die op en onder de huid van de kip aangebracht kan worden.
Voor het NK Beercan Chicken zijn we na twee proefruns uitgekomen op het onderstaande recept. De kip werd vervolgens geserveerd met Blue Corn Tortilla’s die zowel qua kleur als smaak duidelijk anders zijn dan de doorsnee tortilla uit de supermarkt.

 

Voor de liefhebbers van deze gezellige chaos tijdens de competitie en jurering is hier de video:


Mole Beercan Chicken
Mole Beercan Chicken met Blue Corn Tortilla
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
1 kip 30 minuten
Kook Tijd
1,5 uur
Porties Prep Tijd
1 kip 30 minuten
Kook Tijd
1,5 uur
Mole Beercan Chicken
Mole Beercan Chicken met Blue Corn Tortilla
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
1 kip 30 minuten
Kook Tijd
1,5 uur
Porties Prep Tijd
1 kip 30 minuten
Kook Tijd
1,5 uur
Ingrediënten
Porties: kip
Instructies
Marinade
  1. Men voor de marinade alle ingrediënten door elkaar en blijf roeren met een garde tot er geen klontjes meer in het mengsel zitten en de suiker opgelost is. Dit kan even duren. Om de smaken beter in te laten trekken kun je de marinade het best een dag van tevoren klaarmaken en koel bewaren.
De Beercan Chicken
  1. Maak de barbecue (met deksel) klaar voor indirect barbecueën (170 to 200C) en zet een lekbak onder de plek waar de kip straks op het rooster komt. Heb je niet genoeg hoogte onder het deksel, laat dan het Grillrooster weg en zorg dat je op het kolenrooster de kolen afschermt door de kolenrekjes te bekleden met aluminiumfolie en rechtop te zetten. Zet dan de kip in een lekbak op het vrije gedeelte van het kolenrooster. Dan past je deksel wel.
  2. Prepareer de kip voor de marinade door met een lange smalle lepel (of met je vingers) via de hals van de kip het vel op de borst, rug en dijen zoveel mogelijk los te maken van het vlees.
  3. Breng vervolgens met dezelfde lange lepel of een knijpfles ongeveer de helft van de marinade onder de huid aan en masseer deze zo goed mogelijk over de kip: door de kleur van de mole is door de huid heen goed gezien waar je nog niet geweest ben.
  4. Zet vervolgens de kip met de onderzijde over het bierblikje en zorg dat de poten en vleugels goed uitstaan. Met een Kwast kun je nu de resterende marinade aanbrengen op de buitenzijde van de kip. Zorg dat je nog een beetje marinade overhoudt, zodat je ongeveer 10 minuten voordat de kip gaar is de buitenkant nog een keer lichtjes kunt bestrijken.
  5. Zet de kip echt op in de barbecue met de borstzijde naar het vuur gericht. Houdt de temperatuur van de kip in de gaten. Deze is gaar als het dikste deel van de dijen ca 82C is en de borstfilets ca 76C
Deel dit Recept